با توجه به اینکه این وبلاگ تنها به موضوعات شطرنجی اختصاص دارد ، خیلی سعی کردم از نوشتن این پست جلوگیری کنم . ولی درگذشت نابهنگام - محبوبیت بسیار زیاد حبیب نزد مردم - خاطرات افراد دهه 50 و یاددآوری حس نوستالژی و از سوئی دیگر دقت در زندگی این شخصیت استثنائی و هنرمند وطن پرست ایرانی ، من را بر آن داشت خلاصه ای از زندگینامه به همراه چند قطعه عکس و چند ترانه محبوب حبیب در بین مردم را برای علاقمندان انتشار دهم.
در روزهای شکوه موسیقی پاپ ایرانی، درست در سالهای منتهی به انقلاب ۱۳۵۷، حبیب محبیان در ۲۵ سالگی با انتشار همان اولین آلبومش توانست توجهها را به خودش جلب کند. به چشم آمدن در کنار ستارههای پر تعداد و درخشان آسمان موسیقی پاپ ایرانی برای یک جوان تازه کار تنها در یک صورت محتمل بود: ارایه اثری بسیار برجسته و البته خاص و اولین آلبوم حبیب محبیان، منتشر شده در سال ۱۳۵۶ خورشیدی، از همین جنس بود. مجموعهای استودیوی که خیلیها آنرا از ماندگارهای موسیقی دهه ۵۰ میشمارند. آلبومی به اسم 'مرد تنهای شب'.
بقیه در ادامه - به همراه دانلود چندترانه محبوب حبیب + اظهار نظر هنرمندان داخل ایران+عکسهای روز وداع و تشییع
بر خلاف سنت رایج عرصه موسیقی روز و فراگیر در ایران آن زمان و متفاوت با اغلب چهرههای پرآوازه این عرصه، حبیب تنها خواننده سرودهها و ساختههای دیگران نبود. در نخستین آلبومش او ارایه گر ۱۰ قطعه بود که ترانههای آن بیشتر سرودههایی از حبیب بودند و همگی به آهنگسازی و تهیه کنندهگی خودش.
برخی از ترانههای این اثر بیانی بودند از احساسات عمیق و شخصی خود هنرمند و برخی هم بیانی بودند از وضعیت اجتماعی و سیاسی در حال گذار آن روزگار در ایران. قطعات ماندگار آلبوم مرد تنهای شب، از جمله قطعه آغازین که نام اثر برگرفته از آن است به علاوه قطعات 'شهلا' و 'مادر' ، آشکارا از دردها و رنجهای روحی خود حبیب حکایت دارند و همانجور که بارها گفته شده است خصوصا دو تای آخر تحت تاثیر درگذشت نابهنگام همسر اولش، شادی، و از دنیا رفتن همزمان مادرش اجرا شدهاند.
قطعات ماندگار آلبوم مرد تنهای شب آشکارا از رنجهای روحی خود حبیب حکایت دارند
از طرف دیگر ترانههای قطعههایی چون 'یاران من' و 'قصه روز سیاه'، ترانههاییاند از جنس ترانههای اعتراضی که به وضوح راوی در آن به وضع موجود گلهمند است و با توجه به شرایط ایران به زعم برخی حال و هوایی انقلابی دارند.
اما فراتر از کلام، این اثر از نظر موسیقایی صدایی تازه را به فضای موسیقی پاپ آن زمان ایران معرفی کرد. هم به لطف سازبندی و هم به کمک آواز متفاوت. حبیب که متاثر از جریانهای رایج موسیقی راک در غرب بود در سازبندی تکیه بر گیتار ۱۲سیم داشت که در مقایسه با گیتار شش سیم صدایی زنگ دار تر و پرتر دارد. به علاوه حبیب با کمک جنس صدا و لحن خواندنش آوازی خاص اما قدرتمند و گیرا را ارایه کرد.
با اینحال پس از انتشار آلبوم اولش و موفقیت در جلب توجه همگانی، حبیب پیش از انقلاب تنها فرصت پیدا کرد که یک آلبوم دیگر را منتشر کند. آلبومی به اسم 'سلام همسایه'. در این اثر حبیب دست به تجربهای متفاوت زد. این بار او به سراغ ترانههایی از ترانه سراهای دیگر رفت.
کسانی چون مسعود فردمنش و سعید قائم مقامی و رضا افشاری و به علاوه از شعر حافظ و تصنیفی محلی-نواحی هم استفاده کرد. حبیب در این تجربه تنها تهیه کننده سه اثر بود و بقیه عمدتا به دست اریک ارکانت، انجام شد. تهیه کننده موسیقیای که برای بیش از یک دهه با اغلب ستارههای نامدار موسیقی پاپ ایرانی کار کرده بود.
اما در آهنگسازی بازهم همه آثار ساختههایی بودند از خود حبیب، به جز از یکی که آهنگسازش سیاوش قمیشی، هنرمند مطرح موسیقی پاپ، بود.
حبیب با آلبوم بزن باران به مسیر پیشین هنریاش برگشت
اما انقلاب سال ۱۳۵۷ بر روند رشد هنری حبیب به مانند بسیاری از هنرمندان موسیقی وقفه انداخت. او در اوائل دهه ۶۰ خورشیدی ترجیح داد که به خارج از کشور مهاجرت کند. حبیب ، لوس آنجلس در غرب ایالات متحده، به کانون هنرمندان دورافتاده از ایران رفت.
پس از شش سال موفق شد اولین اثر استودیویاش را منتشر کند. آلبومی به اسم 'آفتاب مهتاب' که در سال ۱۳۶۳ و در بیرون از ایران به بازار آمد. این مجموعه هفت قطعهای حال و هوایی بسیار متفاوت با آثار برجسته پیشین حبیب داشت. اثری که بیشتر متاثر بود از موسیقی پاپ پیش و پا افتاده. آثار بعدی حبیب در دهه ۶۰ خورشیدی، باز هم شاید یادآور دورانی شکوهمند نباشند اما بسیاری گواهند که هنرمندان موسیقی ایرانی در تبعید برای ساخت، اجرا و ضبط آثارشان در مضیقه بوده اند و آثار باقیمانده از این دوران بازتابی واقعی از استعدادها و توانمندیهای موسیقیایی آنها نیست.
با این حال حبیب در دهه ۴۰ سالگیاش و در دهه هفتاد خورشیدی، به مسیر پیشین هنریاش بازگشت، مسیری که با انتشار آلبوم 'صفر' درسال ۱۳۷۳ آغاز شد که در آن بازسازی آهنگ شهلا وجود داشت و اجرایی متفاوت از شعر پریای احمد شاملو.
آلبوم خرچنگهای مردابی کمک کرد نسلی تازهتر هم به جمع هواداران حبیب اضافه شود
در این دهه او دو آلبوم موفق دیگر هم منشر کرد؛ آلبوم 'بزن باران' را درسال ۱۳۷۵ که آهنگی به همین اسم از این آلبوم را میشود در جمع محبوبترین آثار حبیب به شمار آورد و آلبوم 'کویر باور' را با آهنگ معروف 'خرچنگهای مردابی' در سال ۱۳۷۸. آثاری قابل مقایسه با آثار موفق اولیه حبیب که کمک کرد نسلی تازهتر هم به جمع هوادارانش اضافه شود.
حبیب بعد از این و در دهه ۸۰ خورشیدی پنج آلبوم استودیوی دیگر را هم منتشر کرد که دوتای آن به همراهی پسرش محمد بود که به عنوان نوازنده، همخوان و آهنگساز پدرش را همراهی کرد. آخرین از این بین و درکل چهاردهمین آلبوم استودیویی حبیب به اسم 'ایران بانو' در سال ۱۳۸۷ منتشر شد، درست یک سال پیش از این که تصمیم بگیرد به ایران برگردد. جالب اینجاست ترانه قطعه آغازین این آلبوم که نام اثر از آن گرفته شده است تحت تاثیر دلتنگی و عشق به بازگشت به وطن، ایران، سروده شده است.
حبیب محبیان به امید ادامه فعالیتهای هنریاش به ایران بازگشت و در آغاز از آرزوهایش برای انتشار آلبوم در بازار رسمی و اجراهای زنده حرف زد. با این که گفته شده به او مسولینی بلندپایه دستکم در دولت پیشین امیدواری داده بودند، هیچگاه در حضور هفت سالهاش مجوزی برای این دو مهم پیدا نکرد.
تنها در همه این سالها هر از چند گاهی تک آهنگی و یا موزیک ویدیویی از حبیب منتشر میشد که آخرین آن درست سال پیش خرداد ماه بیرون آمد. اثری که تنها در فضای اینترنتی در دسترس است به نام 'دنیا' که حبیب آواز آن را با این کلمات آغاز میکند "دلم از دنیا گرفته".
--------------------------------------------------
واقعا چرا به این هنرمند بزرگ اجازه فعالیت در داخل خاک کشورش داده نشد؟ یکی از آرزوهای حبیب خواندن ترانه در ورزشگاه بزرگ آزادی تهران بود . ولی متاسفانه اجازه فعالیت هیچ کنسرتی را به او ندادند.حبیب هنرمندی بود که به ترانه های سیاسی و عاشقانه علاقه ای نداشت. ترانه های حبیب بیشتر مضمون درد و رنج درونی است.
ترانه هائی مانند " مادر" که برای فوت مادرشان میخواند و یا ترانه "شهلا " که در هنگام فوت همسرشان به نام شهلا سروده و خوانده شد. این هنرمند در دوران فعالیت خویش سختیهای زیادی را تحمل کرد. آرزوی دوم حبیب این بود که در ایران بمیرد و دفن شود که همینگونه نیز شد .قرار بود حبیب در قطعه هنرمندان بهشت زهرای تهران دفن شود ولی باز هم مجوز دفن در این قطعه به این هنرمند والامقام داده نشد. حتی مجوز دفن در امام زاده شهر رامسر هم داده نشد تا اینکه او را در محوطه بیرونی مسجد قدس به خام سپردند. حبیب در سال 1388 وارد ایران شد.
به امید آنکه قدر افراد را در هنگام بودنشان بدانیم.
روحش شاد و یادش گرامی باد
------------------------------------------------
در ادامه میتوانید چند ترانه زیبای این هنرمند محبوب کشورمان را دانلود کنید:
دانلود ترانه " رفتی و از رفتن تو"
دانلود ترانه بسیار معروف " مادر"
دانلود ترانه" بزن باران"
دانلود ترانه " تو نبودی" که بعد از عمل قلب پسرش محمد خوانده شد.
دانلود یک ترانه شاد از حبیب
دانلود ترانه"مرد تنهای شب"
دانلود ترانه "محکوم" با خوانندگی حبیب و سمیر زند (فرزند آیت ا... ابوالقاسم خزعلی عضو مجلس خبرگان)
دانلود ترانه " دنیا " که در سال 2014 در ایران فیلمبرداری شده است.
و چنانچه علاقمند هستید بطور خلاصه با زندگی حبیب در قبل از انقلاب و سپس بازگشتش به ایران بیشتر بدانید میتوانید فایل گزارش زیر را دانلود کنید:
خلاصه گزارش زندگینامه حبیب بصورت تصویری
لازم به ذکر است برخی از ویدئو ها با نرم افزار Jet Audio باز میشوند و یا میتوانید از نرم افزار های Codec مانند K-lite Mega Codec برای باز شدن برخی فایلها که باز نمیشوند ، در Windows Media Player نیز استفاده کنید.
----------------------------------------------------------
جزئیات فوت حبیب محبیان از زبان همسرش ناهید
ناهید همسر حبیب محبیان خواننده معروف ایرانی که صبح امروز در رامسر در گذشته با اشاره به اینکه از سال 88 وارد رامسر شدیم و در همان سال همسرم در اتاق احیای بیمارستان رامسر بستری شد، تصریح کرد: قرار بود همسرم در بخش سی سی یو بستری شود اما با رضایت شخصی مرخص شد.
وی با اشاره به اینکه ما در منطقه کتالم نیاسته زندگی می کردیم و سال 89 قرار بود همسرم کنسرتی داشته باشد، افزود: وی همان شب مشکل قلبی پیدا کرده و بستری می شود.
ناهید با بیان اینکه حبیب در خواب سکته کرده است، افزود: بعد از تماس من با اورژانس و سر و صدای همسایه ها اورژانس تشخیص داد که وی فاقد علائم حیاتی است و سیانوز کامل شده و مردمک های چشمش گشاد شده بود.
وی اظهار کرد: حبیب 63 سال سن و سابقه مشکل قلبی داشت از این رو اقدامات احیاء موثر نبود؛ حبیب قبل انتقال به بیمارستان در منزل فوت کرده بودند و جهت تایید فوت به بیمارستان انتقال پیدا کردند.
وی با اشاره به اینکه تقاضا کردیم حبیب از مقابل تالار وحدت تشییع شود و منتظر پاسخ هستیم؛ به ایسنا گفت: برای خاکسپاری قطعه هنرمندان موردنظر ماست که در این زمینه در حال رایزنی هستیم./منبع:نمناک
------------------------------------------------
صدها نفر از علاقمندان به حبیب؛ در مقابل خانه این هنرمندِ درگذشته تا کنارههای جاده تجمع کردهاند و ادارهی راهنمایی و رانندگی جادههای منتهی به محل زندگی حبیب محبیان را مسدود کرده است.
از قرار معلوم جمعیت زیادی از شهرهای اطراف و تهران عازم رامسر برای شرکت در مراسم خاکسپاری حبیب شدهاند.
بسیاری از آنها نیز تصاویری از این خواننده را در دست دارند و تعدادی از تصاویر حبیب نیز روی خودروها نصب شده است. همچنین صدای ترانههای این خواننده پیشکسوت از خودروهای افرادی که در مراسم حضور یافتهاند، شنیده میشود.
شمار جمعیت لحظه به لحظه در حال افزایش است. تخمین زده میشود که شمار جمعیت از پنج هزار نفر گذشته باشد.
لازم به ذکر است اقای احمدی نژاد رئیس جمهوری پیشین کشورمان نیز در این مراسم شرکت داشت.
-------------------------------------------------------
واکنش و دلنوشته هنرمندان و افراد معروف بعد از شنیدن خبر فوت حبیب محبیان خواننده محبوب قدیمی پاپ کشور:
احسان خواجه امیری:هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق ثبت است بر جریده عالم دوام ما خیلی غم انگیز بود رفتن حبیب عزیز از بین ما تسلیت به همه هنر دوستان و خانواده محترمشون
مازیار فلاحی :با اینکه بهار است اما ببار ای برف .. ببار ای برف...
پرستو صالحی :وقتی از پرنده پر پرواز و بگیری، وقتی از هنرپیشه صحنه ی آغاز و بگیری، وقتی از نوازنده صدای ساز و بگیری وقتی از خواننده حنجره و آواز و بگیری می میره خیلی زودتر از اونکه نفسش بند بیاد ... روحش شاد که با صدا و ترانه هاش زندگی ها کردیم...کاش پای هنرمندامون وامیستادیم ، کاش. شنیدم که چون قوی زیبا بمیرد
فریبنده زاد و فریبا بمیرد
شب مرگ تنها نشیند به موجی
رود گوشه ای دور و تنها بمیرد
در آن گوشه چندان غزل خواند آن شب
که خود در میان غزلها بمیرد
حامد نیک پی:در وطن...و با تمام اعتقاداتش پرواز کرد...روحش شاد...
احمد مهرانفر:حبیب هم با همه غم هایش رفت...روحش شاد
بزرگمهر حسین پور:
مرد تنهای شب.، دیشب در تنهایی زمین را ترک کرد
سارا خویینی ها:با هنرمندان کمی مدارا........کمی مهربانتر و هم دل تَر باشید،باشیم .....
که زندگی بسیار کوتاه است و قلب هنرمند همیشه محتاج به عشق مَردم.روحش شاد و یادش گرامی
لیلا بلوکات :تسلیت فراوان به تمام مردم اهل موسیقی و همچنین جامعه موسیقی
حبیب مرد تنهای شب ،روحت شاد
برزو ارجمند:مادر بی تو تنها و غریبم... دیگه تنها نیستى نه تو و نه مادر مهربانت.
امیر کربلایی زاده:بازگشت به آغوش وطن وآرامش ابدی در خاک وطن این آرزوی تو بود...روحت شاد
علی انصاریان:امان از بى رحمى و بى مهرى ،،،تا نمیرى نمیبخشنت
روحت شاد مرد تنهاى تنهاى شب ،،، بزن باران بهاران فصل خون است
بزن باران که صحرا لاله گون است.. یا على
پریناز ایزدیار:رسیده ام به کمالی که جزانا الحق نیست
کمال دار را برای من کمال پرست
هنوزم زنده ام و زنده بودنم خاریست
به تنگ چشمی نا مردم زوال پرست
روحشان شاد
بهنام صفوی:خیلی دوس داشتم شایعه باشه ولی فقط افسوس...
روحش شاد و یادش گرامی
امیرمهدی ژوله:
رسیده ها چه غریب و نچیده می افتند
به پای هرزه علفهای باغ کال پرست
لیلا حاتمی:حبیب محبیان اسمانی شدنت مبارک
شهره سلطانی:رفتی و با صدای خود چه خاطره ها برای ما ساختی یادت گرامی ...
حمید فرخ نژاد:ببار ای ابر غمگین بر مزارش...
بابک جهانبخش:
باورم نمیشه...هنرمندى که کلى با صداى خاصش و آثار زیباش خاطره داشتیم و داریم هم خیلى زود از بین ما پرکشید و آسمانى شد... روحت شاد و در آرامش حبیب جان
به خانواده محترم محبیان بخصوص محمد عزیز
از صمیم قلب تسلیت عرض مى کنم
مانی رهنما :با نهایت تاثر و تالم از ، درگذشت خواننده ى ارزنده و قدیمی ، حبیب ، اشکهایم را با شنیدن آثارش پاک میکنم و به خانواده اش و شما عزیزان که خاطره های بسیار دارید از خودش و صداش ، تسلیت میگویم ، حیف و صد حیف..........
بهاره رهنما:وقتی شنیدم برگشته ایران کلی خوشحال شدم، اقای حبیب و صداشون برای من یاداور خاطرات خوب بچگی و بودن کنار دایی های عزیزمه، این روزها منتظر بودم تا خبر کنسرتشون رو بشنوم نه خبر... کسی چه میدونه چند روز پیش دوباره به این فکر افتادم که مرگ ممکنه یک رهایی لذت بخش باشه ، یا یک سفر بدون ذهن و رهاااااا...
شاید اقای حبیب امشب برای فرشته هایی میخونه که قدرش و بیشتر از من و ما و ...میدونن، و مرد تنهای شب دیگه تنها نیست،روحش شاد و قرین رحمت ابدی خداوند...
پی نوشت: این چندمین باره که یک هنرمند در ارزوی دوباره درخشیدن بر صحنه خاموش میشه و کاش بیشتر قدر بدونیم و کاش تا زنده هستند از نفس کشیدن روی صحنه محرومشون نکنیم ...
بابک برزویه:
مرد تنهای شب به شب پیوست روحش شاد و آرام یاد و نامش همیشه جاویدان و ماندگار باد
حبیب در ۴ مهر ۱۳۳۱ در شمیران تهران بهدنیا آمد. در خانوادهٔ او، برادرانش نیز به موسیقی علاقه داشتند اما تنها خود حبیب به موسیقی حرفهای روی آورد. برادران او منوچهر، منصور و محمود، و خواهران او مریم و افت هستند. منصور برادر حبیب در سال ۱۳۹۲ از دنیا رفت. فرزندان منصور محبیان عبارتند از: مهدیس، پردیس، رضا و نوادگان او، آریان حقیقی، ملودی حقیقی و پارسا قدرتیپور هستند. در علیرغم تمایل سایر برادرانش به ویولن، علاقهٔ وی از ابتدا به گیتار بود. دوران نوجوانی حبیب مصادف با پیدایش گروه بیتلز دردهه ۶۰ میلادی اروپا شد و این باعث علاقهٔ بیشتر وی به موسیقی گردید. با پذیرفته شدن در آزمون صداوسیما، زیر نظر مرتضی حنانه به فراگیری اصول و تدابیر آهنگسازی روی آورد. بعدها وی توانست بهعنوان خواننده در تلویزیون استخدام شود. وی بعد از ۲ سال از استخدام در رادیو و تلویزیون خدمت سربازی رفت و در آنجا نیز خواننده باشگاه افسران بود
همسر اول حبیب، شادی نام داشت. احمدرضا تنها فرزند حبیب از وی است که در ایران زندگی میکند. روزی شادی در خیابان پایش پیچ میخورد و به علت آنکه احمدرضا را در آغوش داشته به زمین میافتد و در بیمارستان به دلیل حساسیت به آمپول پنیسیلین در عرض چند دقیقه فوت میکند. تقریباً همزمان با فوت همسر حبیب، مادر او نیز، بهعلت حملهٔ قلبی فوت میکند و این حوادث باعث میگردد که در اولین آلبومش یعنی «مرد تنهای شب» که در سال ۱۳۵۶ انتشار یافت بیشتر آهنگها را بهیاد ایشان بخواند. آهنگهای «مادر» و «خرس کوکی» را بهیاد مادرش، «شهلای من» و «خواب سرخ بوسهها» را بهیاد همسرش و «نگاهم» را بهیاد هر دوی ایشان خواند.. وی از معدود خوانندگانی است که در اجرای آهنگهایشان از گیتار دوازده سیم استفاده میکند.
علیرام نورایی:تسلیت به همه هنرمندان و مردم هنردوست کشورم ، روحش شاد و یادش گرامى باد..
محسن یگانه:با صدای گیتارش خاطرات زیادی داشتم
علی کریمی :به شب نشینى خرچنگهاى مردابى چگونه رقص کند ماهى زلال پرست! روحت شاد مرد تنهاى شب
تهمینه میلانی :حبیب محبیان هنرمند مطرح عرصه ی موزیک ، به دلیل ایست قلبی در روستای نیاسته کتالم رامسر در سن 63 سالگی درگذشت . یاد مرد تنهای شب گرامی
رضا صادقی:قدرایینه بدانیم که هـست ، نه در ان لحظه که افتاد و شکست .....
تسلیت به جامعه هنرى ، مرد تنهاى شب رفت و یادگارهاش خواهد ماند ....
یغما گلرویی:«بدرود! مرد تنهای شب»
خبر مثل همیشه کوتاه و صاعقه وار رسید. «حبیب خواننده درگذشت». «حبیب» سبکی خاص خود در خواندن و اهنگسازی داشت. همکاری با بزرگی مثل «واروژان» را تجربه کرده و از شعر شاعرانی مثل «نادر ابراهیمی» و «شفیعی کدکنی» و «محمدعلی بهمنی» در آثارش استفاده کرده و بسیاری از آهنگهایش در حافظه ی شنیداری مردم ماندگار شده بودند. آن چه حالا خبر درگذشتش را تلختر می کند تلاش هفت ساله ی بی فایده اش برای گرفتن مجوز انتشار آلبوم و برگزاری کنسرت بود. . «حبیب» اولین قربانی این خوشباوری نبود و آخرین هم نخواهد بود. خواننده ی خلاق و صاحب سبکی که جای خالی اش تا همیشه در موسیقی ما احساس خواهد شد و گویی در محبوبترین ترانه اش سرنوشت محتوم خود را فریاد می زد:
من مرد تنهای شبم
مهر خاموشی بر لبم...
علی پهلوان :از تو یه دنیا خاطره ى زیبا و ترانه ماند... آن ها که نگذاشتند باز هم برایمان بخوانى هم در یاد مى مانند!!
رضا رشیدپور :چه خبر تلخی بود . یاد شبی افتادم که برایمان ساز زد و عاشقانه خواند ... شنیدم که چون قوی زیبا بمیرد ... تمام که شد اشک بر گونه هایش نشسته بود . پرسیدم یعنی هنوز وقتی این آهنگ را می خواند ، خودش هم گریه می کند ؟! پاسخش عجیب بود . گفت این بار فرق می کند . حالا دارم در وطنم می خوانم . آمده ام که همینجا بمیرم ... دلم لرزید و اشکم فرو ریخت ... امروز مرد تنها به آرزویش رسید. ولی ای کاش قبل از مرگ می توانست برای مردمش ترانه بخواند ... زنده و رو در رو .... چقدر دوست داشت .... چقدر منتظر ماند .... خدایش بیامرزد
عکسهائی از روز وداع:
گردآوری: وبلاگ شطرنج سعید یوسفی